5 top živil za zdravo kožo iz našega lokalnega okolja

Koža je naš največji organ. Pomembno je, da za njo skrbimo  tako od zunaj kot od znotraj. Zdrava prehrana in izbira kvalitetnih živil je nujna za zdravo telo in sijočo kožo, pripomore pa tudi k upočasnitvi procesa staranja.

Osredotočimo se na živila, ki jim imamo na dosegu roke  in tako z izbiro lokalno pridelanih živil tudi prispevamo k trajnostnemu razvoju in posledično bolj zdravemu okolju. V zdravem okolju pa smo tudi sami bolj zdravi.

 

OREHI

Orehi so odličen vir esencialnih maščob. Verjetno ste že slišali  za omega -3 in omega -6. To so maščobe, ki jih telo ne more ustvariti samo in jih moramo nujno dodajati s hrano. Poleg esencialnih maščob, pa orehi vsebujejo tudi cink, vitamin E, selen in beljakovine- vse to pa so hranila, ki jih vaša koža potrebuje, da ostane zdrava.

 

SONČNIČNA SEMENA

Oreški in semena so na splošno odličen vir hranil za lepo in zdravo kožo.

Krasen predstavnik semen so sončnična semena. Vsebujejo selen, cink in beljakovine in vitamin E, ki je pomemben antioksidant za vašo kožo. Antioksidanti so snovi, ki s svojo prisotnostjo vašo kožo varuje pred škodljivimi vplivi prostih radikalov in tako ohranja zdravo ravnovesje v koži.

 

RDEČE GROZDJE

Rdeče grozdje je znano po tem, da vsebuje resveratrol. To je spojina, ki se nahaja v lupinici grozdja. Je močen antioksidant, ki lahko upočasni proces staranja vaše kože.

 

SLADKI KROMPIR

Sladki krompir postaja zelo priljubljen izbor živila na naših krožnikih. Zadnja leta ga proizvajajo tudi v Sloveniji. Je odličen vir beta karotena, ki deluje kot provitamin A, ki ga vaše telo pretvori v vitamin A.

Karotenoidi, kot je beta karoten, delujejo kot naravna zaščita pred soncem in jo tako zaščiti pred poškodbami.

 

RDEČA IN RUMENA PAPRIKA

Tudi rdeča ali rumena paprika sta odličen vir beta karotena. Sta pa tudi eden od najboljših virov vitamina C. Vitamin C je potreben za ustvarjanje kolagena (strukturne beljakovine) , ki kožo ohranja čvrsto in močno.

 

Popijte tudi zadostno količino vode in negujte svojo kožo, kot si zasluži