Miti in zmote o oljih za nego obraza

Rastlinska olja so nepogrešljiv sestavni del naravne kozmetike, predvsem pa so najbolj čista oblika negovalnih sestavin, ki jih lahko nanesete na kožo. Če poenostavim; rastlinska olja se pridobivajo iz različnih delov rastlin, kot so semena, plodovi ali oreščkov s procesom hladnega stiskanja. Pri hladnem stiskanju se v največji meri ohranijo vse aktivne učinkovine. V vsej sodobni kozmetiki z zvenečimi sestavinami ostajajo en velik čudež, ki v zadnjih letih v sodobni družbi zopet dobiva svoje pravo mesto v kozmetičnih izdelkih.

 

Zmota št. 1

Olja za obraz zamašijo pore

Zmota o tem, da vam bo olje za obraz zamašilo pore, je verjetno najpogostejša zmota izmed vseh. Vsa olja vam ne bodo zamašila por. Nekatera olja vsebujejo linolno kislino (šipkovo olje, olje indijske fige). Olje indijske fige je redko in dragoceno olje, ki se pridobiva iz majhnih semen kaktusa Indijske fige, ki izvira iz Mehike. Je svetlorumene barve  in značilnega lesno zemeljskega vonja. Pri sestavi od maščobnih kislin prevladuje linolna kislina, njena posebnost pa je visoka vsebnost fitosterolov. Fitosferoli spodbujajo ponovno vzpostavitev zaščitne funkcije lipidne bariere in tako koži vračajo vlažnost in nenasičene maščobne kisline.  Olje rakitovca in  boragino olje vsebujeta fitosferole, ki so naravno prisotni v zaščitni  lipidni barieri vaše kože. Če vam linolne kisline primanjkuje, bodo vaše lojnice izločale gostejši sebum (maščoba, ki ga izloča naša koža), ki pa je glavni krivec za zamašitev por. Naravno olje lahko torej ublaži zamaščenost por.

 

Zmota št. 2

Olja za obraz ni primerno za nego aknam nagnjene kože.

Velik ne! Koža, ki je nagnjena k aknam, je pogosto posledica kombiniranega števila dejavnikov (prehrana, zdravje, hormoni itd.), vendar uporaba olja za obraz, aken na vaši koži ne bo poslabšala. Pravzaprav lahko vaši koži določena olja koristijo. Številna olja, na primer brškinovo olje, imajo antibakterijske lastnosti, ki lahko pomagajo uničiti bakterije  in preprečijo, da bi se akne širile. Številna olja za obraz imajo tudi protivnetne lastnosti, ki lahko zmanjšajo rdečino in draženje, ki nastanejo tudi pri aknah. Olja s protivnetnim delovanjem so: sivka, inkovski orešček, makadamija, argan, šipek, rakitovec, granatno jabolko.

 

Zmota št. 3

Olja za obraz naredijo kožo bolj mastno.

Ne. Ni res. Pravzaprav je ravno nasprotno. Olja lahko koži pomagajo uravnavati proizvodnjo že prej omenjenega sebuma. Na primer, jojobino olje tako dobro posnema sebum vaše kože, da lahko vaše telo v resnici zavede, da je ustvarilo dovolj sebuma. Za tiste, ki trpijo zaradi prekomerno delujočih žlez, je obrazno olje pravi balzam. Vaša koža se lahko z uporabo pravih olj končno spočije in preneha pretiravati.

 

Zmota št. 4

Olja za obraz ne bi smeli uporabljati vsak dan.

Še ena zmota. Visoko kakovostna, hladno stiskana olja so lahka in se zlahka vpijejo v vašo kožo. Vsakodnevna uporaba olj za kožo ne predstavlja preobremenjenosti. Brez skrbi lahko nanesete najljubše negovalno olje za obraz vsako noč in izkoristite ultra obnovljiv lepotni spanec.

 

Zmota št. 5

Obrazna olja so primerna samo za zimo.

Ob dvigovanju spomladanskih in poletnih temperatur, se naša koža zdi znojna in sijoča, zlasti na obrazu v predelu T. Prva stvar, ki jo ponavadi nehamo uporabljati so olja, misleč, da so za poletje pretežka. Napačno. Številna olja se izjemno hitro vpijejo in ne puščajo mastnega občutka  na vaši koži, eno takšnih je lešnikovo olje. Vse kar pustijo na obrazu je čudovita žareča polt. Nekatera rastlinska olja, kot je jojobino olje ali olje korenčkovih semen, pa vsebujejo celo naravni zaščitni faktor.

 

Zmota št. 6

Obrazna olja so sodobni trend.

Nikakor! Nega obraza z olji sega že stoletja nazaj. Stari Egipčani so bili obsedeni z lepoto in so v svojih negovalnih rutinah proti staranju uporabljali različna olja, kot so ricinus, moringa in sezam. Skrivnost lepote japonske gejše je bila uporaba kamelijevega olja, kot del njihovega rituala čiščenja kože z dvojnim čiščenjem. Maroške žene že stoletja uporabljajo arganovo olje za nego kože in las. V Peruju pa za nego prednjači olje inkovskega oreščka. Kot vidite, olja za obraz nikakor niso nova stvar. Uporabljajo se že zelo dolgo in so neverjetno koristna za ohranjanje lepe zdrave kože.

Veliko zakladnico naravnih olj najdete v naših serumih Madres Nova za čiščenje kože in Madres Nectar Noctis za nočno nego.