Lepota za umret: najbolj škodljive lepotne prakse skozi zgodovino

Ženske smo očitno že od nekdaj pripravljene veliko potrpeti za lepoto. Depilacija, puljenje obrvi, liposukcije, vbrizgavanje filerjev ali botoksa so boleče. Vse našteto je z današnjega zornega kota normalno, sprejemljivo in čedalje bolj dostopno.

Hmm, pa bodo tudi naše prapravnukinje tako mislile?

 

Predstavljam vam nekaj lepotnih tretmajev, ki so rek za lepoto je potrebno potrpeti (umreti) izumili in zaradi katerih se vam bo naježila koža.

 

Svinčena ličila:

Svinec v lepotnem ličenju ima dolgo zgodovino, uporabljali naj bi ga že v antiki. V 18. stoletju so ga ženske mešale z kisom in nanašale na obraz, da so dosegle takrat tako moderen bled videz. Vizualno jim je zgladil obraz, kar je bilo v času črnih koz kar priročno. Dolgotrajna uporaba svinca je povzročila začasno zastrupitev in veliko nezaželenih stranskih učinkov, kot so sivi lasje, izsušena koža, hude bolečine v trebuhu. Krasno, mar ne?

 

Arzen:

Naslednja čudežna sestavina, ki je obljubljala bledo polt videz je bil arzen. V viktorijanski Angliji je bila bleda polt, ki nikoli ni ugledala luči sveta, idealna. Ženske so nosile kape in rokavice ter nosile senčnike, da so polt zaščitile pred sončnimi žarki.  Boleče bled videz, pa so dosegle z uživanjem arzena. Arzen uničuje rdeče krvne celice, kar seveda vodi v bledo kožo, na žalost pa tudi sčasoma v smrt. 

 

Vir: Pinterest

 

Živo srebro:

Živo srebro so uporabljali za svetlenje madežev na koži. Živo srebro se zlahka absorbira v kožo in povzroča težave z jetri, utrujenost, razdražljivost, depresijo. Aja, pa tudi smrt.

 

Belladonna ali volčja češnja

V dobi romantike je bila za zasanjan pogled mladenke priročna volčja češnja. Ženske so si jo kapljale v oči, saj naj bi bile z razširjenimi zenicami bojda bolj privlačne. Zasanjan pogled je bil kratkotrajen, dolgotrajne pa so bile težave, kot je zamegljen vid, vrtoglavica , glavoboli in občutljivost na svetlobo. Povzročila pa je tudi slepoto.

 

 

Radioaktivna nega kože:

Ja, prav ste prebrali. V začetku 20. stol. je znanost odkrila rentgenske žarke in kmalu so jih začeli uporabljati tudi pri lepotnih posegih za odstranjevanje dlak na telesu. Po večurni izpostavljenosti (poročajo tudi o 20 urah izpostavljenosti) rentgenskim žarkom so dlake odpadle. Odpadli pa so tudi lasje, koža se je zadebelila, nastale so razjede in, ja, razvil se je tudi rak. Rentgen je bil dolgo časa v prodaji kot popolnoma varna naprava za ta estetski postopek.

 

Podaljševanje trepalnic:

Pa vendar niste mislile, da je podaljševanje moderna novost. Poznali so jo že leta 1899, ko so ženskem z iglami v veke všili trepalnice, ki so bile pravzaprav lasje z njihove glave. Postopek je bil boleč, ampak precej popularen. Auuuva.

Po prebranem, vrniti se k naravnemu, niti ni tako slabo, mar ne?

 

Tukaj je nekaj idej za naravno nego:

https://madres.si/collections/vsi-izdelki