Plastika - razvada modernega sveta

Po rojstvu prvega sina se mi je po uporabi konvencionalnega deodoranta razvilo hudo vnetje pod pazduhami. Takrat sem se dejansko zamislila nad izdelki, ki jih popolnoma nekritično vsakodnevno nanašam na svojo kožo. Tako sem si poskusno naredila svoj prvi deodorant nad katerim sem bila navdušena. Kmalu je bila nad njim navdušena tudi moja družina ter prijatelji in tako se je postopoma rodil Madres.

Hitro sem spoznala, da ni dovolj, da uporabljam samo naravno in organsko kozmetiko, če je ta kozmetika pakirana v plastiko, saj le-ta izdelek ne omogoča sklenitve kroga v naravi.  Deodoranti, zobne paste in nasploh izdelki, ki jih vsak dan uporabljamo, predstavljajo velik odpadek. Čisto preprost izračun: Človek letno uporabi 4-6 deodorantov. Če to prevedemo na celotno slovensko raven in predpostavljamo, da je uporabnikov deodorantov v Sloveniji milijon… no, saj ni potrebno računati, da je jasno, da govorimo o enormni številki, samo na letni ravni. Poudarjam, to so samo deodoranti. Kaj pa še embalaže zobnih past, šamponov, balzamom, vatirane palčke, zobne nitke, jedilni plastični pribori…, da o plastiki za enkratno uporabo sploh ne govorim.

»Celoten svet je v letu  2015 proizvedel 381 milijonov ton plastike. 55 odstotkov plastičnih odpadkov je bilo zavrženih, 25 odstotkov sežganih in le 20 odstotkov recikliranih.«*

In potem so tu še plastične vrečke za enkratno uporabo.

 »V EU je vsako leto proizvedenih 3,4 milijona ton plastičnih nosilnih vrečk, kar je enako teži več kot dveh milijonov avtomobilov. Povprečen Evropejec porabi okoli 500 plastičnih vrečk letno, čeprav državljani EU-ja v raziskavah izražajo veliko podporo prepovedi rabe plastičnih vrečk za enkratno uporabo.«*

»Plastično vrečko rabimo 25 minut, za razgradnjo potrebnih do 500 let«*

Ekološka zavest človeštva je zadnja leta lepo napredovala. Spoznanje kaj nam plastika prinaša na dolgi in tudi kratki rok je vplivalo na potrošnikove navade in nakupe. Čedalje več ljudi posega po izdelkih, ki so pakirani v okolju prijazno embalažo in čedalje več proizvajalcev svoje izdelke ponuja v alternativnih embalažah.

Pa vendar je prišel čas korone in zdi se, da je vse kar smo gradili tako proizvajalci kot potrošniki pri omejevanju plastike pred pojavom zdravstvene krize, izpuhtelo čez noč. Vsako leto namreč v oceanih konča kar osem milijonov ton plastike, ki močno škodi tamkajšnjemu ekosistemu, posledično pa seveda tudi ljudem.

Covid obdobje je prineslo uporabo nepredstavljivega števila rokavic in mask za enkratno uporabo. Koliko mask ste do sedaj že videli na tleh parkirišč velikih trgovskih centrov, kjer so se izmuznile iz žepov njihov uporabnikov? Gre za novo vrsto smeti, ki postajajo vse večja nadloga za naravo. Nova vrsta smeti, ki ima življenjsko dobo 450 let.

»Obrazne maske za enkratno uporabo je nemogoče reciklirati, saj je večina sestavljena iz več vrst plastike, ki je ni mogoče ponovno uporabiti. A tudi, če bi bilo maske mogoče reciklirati, se je v času boja proti covidu-19 veliko podjetij, ki se ukvarjajo s to dejavnostjo, popolnoma ustavilo ali zmanjšalo dejavnosti, zato bi maske še vedno ležale vsepovsod. V nekaterih državah v razvoju so uporabljene maske kljub temu sežigali, a je pri tem v ozračje prišlo več strupenih snovi, kar je prav tako slaba rešitev.«*

KAJ lahko storite kot posameznik? Če imate možnost, uporabljate alternativno zaščito kot so pralne maske iz blaga, dosledno izbirajte lokalne izdelke za svoje gospodinjstvo, ki so pakirani v okolju prijazno embalažo. S tem boste podrli tudi proizvajalce, ki želijo prispevati k bolj čistemu in posledično tudi bolj zdravemu svetu. Za začetek lahko  zamenjate en izdelek, kot je recimo deodorant, ki ga vsakodnevno uporabljate in ga zamenjate z bolj okolju prijazno alternativo. Največje spremembe se vedno začnejo z majhnimi koraki.

V kozmetični hiši Madres stremimo k popolni razgradljivosti naših izdelkov, torej tako produkta, kot embalaže, zato smo se odločili za izdelavo naravnega deodoranta, v papirnatem ovoju. Uporabnik z uporabo Madresa vsakodnevno na svojo kožo nanaša pravzaprav košček narave, v embalaži, ki je sposojena iz narave in ji bo neagresivno tudi vrnjena, hkrati pa deluje sonaravno in je del naše in svetovne zgodbe o trajnostnem razmisleku ter aktivnemu zmanjševanja uporabe plastike.

Celotno kolekcijo deodorantov si lahko ogledate tu: https://madres.si/collections/deodorants

 

Podatki povzeti po:

Jerič, A.P. (11.07.2020). Plastika na tisoč in en način zmagovalka pandemije koronavirusa