Soda bikarbona v naravnih dezodorantih. DA ali NE?

Ste se odločili, da boste z konvencionalnih  dezodorantov in antiperspirantov prešli na naravne dezodorante? Če je odgovor da, potem ste gotovo začeli raziskovati, kateri naravni dezodorant bi bil primeren za vas.

Prav tako ste verjetno opazili, da velika večina naravnih dezodorantov vsebuje sodo bikarbono ali pa je celo glavna sestavina v dezodorantu.

Soda bikarbona velja za nekakšno čudežno sestavino, saj je njena uporaba resnično vsestranska, pomiri razdražen želodec, pri peki peciva jo lahko uporabimo kot nadomestek pecilnemu prašku, dobro nadomesti mehčalec pri pranju perila, v kombinaciji vode in kisa celo odmaši odtok.

Kaj pa v naravnih dezodorantih?

Soba bikarbona ima kar nekaj ima nekaj koristnih lastnosti, zaradi katerih je priljubljena med navdušenci nad naravnimi dezodoranti. Uspešno recimo, absorbira vse vrste vlage, vključno z znojem. Izredno je učinkovita pri uničevanju bakterij, ki povzročajo neprijeten vonj in je kot taka že sama po sebi dezodorant.

Vendar pa ima soda bikarbon tudi svojo slabo plat. Nekateri ljudje so občutljivi na sodo bikarbono in jim lahko povzroča srbečico, rdečico, vnetje, izjemno suho kožo ali celo.

Zakaj se lahko to zgodi?

Soda bikarbona je zelo alkalna sestavina s pH vrednostjo okoli 8,3. Koža pa ima vrednost približno 5,5 pH. Ko uporabljate sodo bikarbono v deodorantu, pride do kemične reakcije med rahlo kislo kožo in zelo alkalno sodo bikarbono. Med to reakcijo se lahko poškoduje naravni kislinski plašč. Nekatere vrste kože takoj odreagirajo na sodo bikarbono, medtem ko lahko drugi dolgo časa uporabljajo sodo, pa jih take težave lahko doletijo šele po dolgotrajni uporabi ali pa sploh ne.

Ne gleda na to ali reakcijo po uporabi sode bikarbone doživite prvič po nanosu ali šele po dolgotrajnejši rabi, takrat takoj prenehajte z uporabo dezodoranta, ki vsebuje sodo bikarbono.

V zadnjih dveh letih smo porabili veliko časa, da bi razvili formulo, ki ne bi vsebovala sode bikarbone, hkrati pa bi vseeno ohranila njeno učinkovitost.

V naši ponudbi so tako že tri dezodoranti, ki sode bikarbone ne vsebuje, vendar zato niso nič manj učinkoviti v svoji osnovni funkciji, t. j. dezodoriranju. So tako nežni, da jih lahko uporabljajo tudi najstniki in otroci pred puberteto in seveda vsi, ki imajo občutljivo kožo.

Še posebej se je v svoji učinkovitosti in nežnosti izkazal dezodorant Nova Sensitive, saj je v juliju 2021 dobil srebrno prizanje vseevropske nagrade Free From Skin Care Awards.

 

 

V okviru testiranja in preizkušanja teh nagrad je deodorant Nova je testiralo več ljudi v daljšem časovnem obdobju. Prav vse testerje je navdušil s svojo 24 urno učinkovitostjo in kremasto strukturo. Vonj po rožmarinu, sivki in limonu pa je vse osvojil na prvi vdih.