Uporaba deodorantov pri otrocih pred puberteto in najstnikih

Skoraj tedensko dobim vprašanje, ali so naši deodoranti primerni za  otroke in najstnike.

Otroci hitro rastejo in odraščajo, če ste jih še včeraj učili vožnje s kolesom, kako si zavezati čevlje in mu pomagali nadeti šolsko torbo, so danes že v puberteti ali tik pred njo.

Ne bom se spuščala kaj vse prinaša puberteta (tisti, ki živite s pubertetnikom, veste :). Ostanimo raje samo pri fizičnih spremembah. 

Otroci začnejo puberteto v različnih starostnih obdobjih, pri čemer se pri večini deklic začne med 9. in 13. letom starosti, pri dečkih pa med 10. in 15. letom.

Puberteta pri vašem otroku povzroči fizične in hormonske spremembe. Kaj kmalu ga lahko tudi vonjate, in ja, nekateri ne dišijo več po mandljevem pecivu in mleku J. Sama imam dva najstnika, 13 in 15 letnika. Njun telesni vonj je zelo različen ob potenju.  Starejši praktično nima specifičnega vonja po potu, medtem, ko mlajšemu hormoni delujejo tako, da mi njegov rezki vonj včasih požge nosne dlačice. :)

Skoraj vsak starš pričakuje, da bo otrok začel uporabljati deoodorant v najstniških letih. Toda nekateri otroci še pred puberteto razvijejo ob potenju neprijeten telesni vonj. Zato ni nič  nenavadnega, če starš ali otrok začne razmišljati o deodorantu že pri 8, 9 ali 10 letih.

Morda se vam zdi, da je vaš otrok premlad za deodorant. Toda resnica je, da ni določene starosti kdaj je uporaba deodoranta  bolj ali manj primerna. Najboljše je, da se starši in otrok skupaj odločijo kdaj je primerno začeti z uporabo.

 

Dilema uporabiti deodorant ali antiperspirant obstaja tudi pri najstnikih.

Sama ne zagovarjam uporabe antipersipanta, še najmanj pa pri odraščajoči osebi.

Antiperspiranti namreč vsebujejo snovi, ki začasno blokirajo žleze znojnice ter tako
ustavijo naravni proces potenja in preprečijo neprijetni vonj. Na kožo jih lahko nanašamo na različne načine, ker so v različnih oblikah (roll-on, stik, sprej). Najbolj problematični so gotovo
antiperspiranti v spreju. Poleg zloglasnih aluminijevih soli, ki jih povezujejo z nastankom raka
dojk, vsebujejo tudi potisne pline kot so butan in propan, ki se lahko nalagajo v telesu.

Deodoranti pa potenja ne preprečujejo, s svojimi sestavinami le preprečujejo nastanek neprijetnega vonja, ki je posledica razkroja bakterij na površini kože.

Naravni deoodoranti so varni, toda nežna otroška koža lahko odklonilno reagira tudi na eno ali več naravnih sestavin. Taka sestavina je lahko soda bikarbona, ki jo vsebuje večina naravnih deodorantov. Soda bikarbona ima višji PH kot koža, zato na redkih posameznikih lahko deluje dražeče.

Za vašega najstnika ali otroka pred puberteto, svetujem uporabo naravnega deodoranta, ki ne vsebuje sode bikarbone.

Prav z mislijo na  za mojega drugorojenca sem razvila formulo naravnega deodoranta, ki ne vsebuje sode bikarbone in je namenjen občutljivi koži. Kljub svoji nežni sestavi ostaja zanesljiva zaščita pred neprijetnim vonjem.

V naši kolekciji deodorantov imamo tri, ki so nadvse primerni za vašega najstnika.

Neroli Senstitive

Nova Sensitive

Cotton Sensitive

https://madres.si/collections/deodorants/products/madres-cotton-sensitive

Z uporabo Neroli Sensitive, Nova Sensitive in Cotton Sensitive, ste tako lahko mirni, ker vaš otrok uporablja naraven in neagresiven deodorant. Vaš okoljsko ozaveščen (bodoči) najstnik pa bo gotovo navdušen tudi nad dejstvom, da je embalaža  naših deodorantov  narejena iz papirja.

 

Izbrane papirje v katere so oviti naši deodoranti izdelujejo z uporabo stranskih proizvodov citrusov, koruze, oliv, kave, kivija, lešnikov in mandljev. To so pravzaprav odpadki, ki bi jih v industrijskih procesih zavrgli, tako pa pri izdelavi papirja nadomestijo kar 15-25% deviške drevesne celuloze.

Sedaj pa vam preostane samo še to, da dosežete, da ga vaš otrok vsakodnevno uporablja. Kljub temu, da sem razvila deodorant za svoja sinova, nisem uspela razviti čarobne paličice, ki bi mi pomagala, da postane to vsakodnevna rutina. Mislim, da me nekateri razumete kaj mislim. ;)